Mentol: Um Importante Produto Natural no Ensino de Química
DOI:
https://doi.org/10.21577/1984-6835.20240069Resumo
This article highlights the importance of natural products in chemistry teaching by showcasing two
substances, menthol, and menthone, which offer ample opportunities to teach different chemical
concepts. Educators can illustrate functional group transformations, oxidation reactions, principles of
green chemistry, structural elucidation, stereochemistry, and conformation analysis, thereby providing
students with a comprehensive and integrated understanding of chemistry. This work, in addition to
theoretical concepts, presents experiments that are safe, low-cost, easy to acquire, and capable of being
reproduced in undergraduate laboratories, to bridge the gap between academic chemistry teaching and
its real-world applications.
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2025 Revista Virtual de Química

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
Os direitos autorais para artigos publicados nesta revista são do autor, com direitos de primeira publicação para a revista. Em virtude do acesso público, os artigos são de uso gratuito em aplicações educacionais e não-comerciais desde que com reconhecimento da autoria e da publicação nesta revista.