CG-MS/SPME as a Complimentary Tool to Histochemistry in the Study of the Influence of Water Regime on the Physiology of Callistemon viminalis

Autores

Palavras-chave:

Water stress, Volatile compounds, CG-MS/SPME.

Resumo

Essential oils from the genus Callistemon are known to possess bioactive properties. Oftentimes, environmental conditions and changes to which plants are exposed to reflect on the plant metabolism and physiology. As such, essential oils produced by C. viminalis biosynthesized in its leaves, are subject to edaphoclimatic changes. This work analysed possible distinctions between anatomical, histochemical, and chemical profiles of populations located at regions with different water regimes. Micromorphometry did not show any difference between parameters in studied populations, this was also the case for histochemistry, analysed chemical compounds did not differ. Using solid phase microextraction (SPME), and gas chromatography coupled with mass spectrometry (CG-MS), it was possible to ascertain variations between populations and their chemical profiles. Influence of the water regime on the chemical profile of volatile compounds was shown through variations on the proportion of monoterpenes and sesquiterpenes detected when comparing the two populations. Though anatomical studies did not demonstrate influence of the water regime, chemical analyses proved a powerful tool in fine tuning results, positively identifying the influence of water regimen on the synthesis and profile of essential oils of C. viminalis.

Biografia do Autor

Afonso Herique de Oliveira Júnior, Universidade Federal de São João Del Rei

Discente de graduação do curso de Engenharia Agronômica da UFSJ

Henrique de Oliveira Prata Mendonça, Universidade Federal de São João Del-Rei - Campus Sete Lagoas

Discente do curso de graduação em Engenharia de Alimentos da UFSJ

Rodinei Augusti, Universidade Federal de Minas Gerais

Professor titular do Departamento de Química da UFMG

Júlio Onésio Ferreira Melo, Universidade Federal de São João del Rei

Graduado em Farmácia pela Universidade Federal de Minas Gerais, doutorado em Ciências Química (Conceito 7 Capes) pela Universidade Federal de Minas Gerais. Docente no ensino superior desde 2000, trabalhando com as áreas de Fitoquímica, Química Farmacêutica , Farmacognosia e Química Orgânica. Professor e pesquisador Associado da Universidade Federal de São João del Rei. Coordenador dos Programas de Extensão desde 2014 nas áreas de Árvores do Cerrado; Água e Meio Ambiente e de Ensino de Química. Coordenador de Projetos de Pesquisa nas áreas de Estudo de compostos voláteis de frutos por CG/MS; Estudo da composição química de frutos por ESI/MS e Paper Spray/MS; Estudo metabolômico de plantas por DESI/MS; Estudo das alterações metabólicas em plantas de milho e soja na presença de ácaros fitófagos e lagartas, por CG/MS e ESI/MS; Estudo da qualidade das águas. Professor colaborador e orientador no Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos(UFMG).

Cleber José da Silva, Universidade Federal de São João del Rei

Docente do Campus Sete Lagoas da UFSJ

Publicado

28-08-2020