Evaluation of in vitro bioaccessibility of copper, iron and manganese in Amazonian fruits

Autores

  • Kelly das Graças Fernandes Dantas UFPA
  • Bianca Silva da Fonseca Alves UFPA
  • Patricia de Oliveira Nunes UFPA

Palavras-chave:

Bioaccessibility, Amazonian fruits, inorganic elements, FAAS, GFAAS

Resumo

The bioaccessibility of Cu, Fe and Mn in Amazonian fruits (açaí, white açaí, bacuri and tucumã) was evaluated in this study using in vitro methods. Flame atomic absorption spectrometry (FAAS) was used for total metal quantification, and graphite furnace atomic absorption spectrometry (GF AAS) was used to quantify the metals in the simulated gastric and gastrointestinal digestions. The Cu concentration in the fruits tested varied between 8.59–14.99 mg/kg. For Fe, the concentration in the samples ranged from 35.88–60.45 mg/kg. The lowest and highest concentrations of Mn were found in the bacuri (5.01 mg/kg) and white açaí (709.93 mg/kg), respectively. In the açaí, white açaí and tucumã samples, the bioaccessible percentage of Cu was higher than the human can absorb. The available Fe value determined in the gastric simulation was similar to that observed in the gastrointestinal simulation, varying from 42.95 to 56.22%. The bioaccessible Mn fraction varied between 28.72–68.78% in the gastric simulation and 26.81–64.85% in the gastrointestinal simulation. This study contributes to our knowledge of the actual amount of Cu, Fe and Mn absorbed from ingestion of the studied fruits.

Biografia do Autor

Kelly das Graças Fernandes Dantas, UFPA

Possui graduação em Bacharelado e Licenciatura em Química pela Universidade Federal de Viçosa (1999), mestrado em Química pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2001), doutorado em Ciências (área: Química Analítica) pela Universidade Federal de São Carlos (2005) e pós-doutorado em Química Analítica pela Universidade Federal de São Carlos (2006). Atualmente é professor associado- Nível 2 da Universidade Federal do Pará, coordenadora acadêmica do curso de Licenciatura em Química e membro do Comitê assessor de Pesquisa PIBIC da UFPA. Tem experiência na área de Química Analítica, com ênfase em técnicas espectroanalíticas, atuando principalmente nas seguintes técnicas: preparo de amostras, FAAS, GFAAS, ICP OES, MP-AES, HPLC-ICP-MS e HPLC-GFAAS.

Bianca Silva da Fonseca Alves, UFPA

Possui graduação em Química Industrial pela Universidade Federal do Pará(2011) e mestrado em Química pela Universidade Federal do Pará(2013). Atualmente é doutoranda na área de Química com ênfase em química analítica pela Universidade Federal do Pará. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química Analítica. Atuando principalmente nos seguintes temas:bioadsorventes, BTEX, HPA.

Patricia de Oliveira Nunes, UFPA

Possui graduação em Bacharelado em Química pela Universidade Federal do Pará(2008) e mestrado em Química pela Universidade Federal do Pará(2011). Atualmente é doutoranda na área de Química com ênfase em química analítica pela Universidade Federal do Pará

Publicado

13-01-2018